Loading...
 
Λεκέδες των δοντιών. Συνήθεις ύποπτοι και πως αντιμετωπίζονται
Thursday 09 Jan 2020

Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι τα δόντια δεν είναι όσο λευκά θα θέλαμε. Τι ευθύνεται όμως για τους «λεκέδες» των δοντιών; Οι συνήθεις ύποπτοι είναι το τσιγάρο και ο καφές, ιδιαίτερα όταν αυτά καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες στην καθημερινότητα. Υπάρχουν όμως και άλλες τροφές τις οποίες δεν σκέφτεται κανείς εύκολα όταν ψάχνει να βρει τι μπορεί να το προκαλεί.

Τα παρακάτω, όταν δεν καταναλώνονται με μέτρο μπορεί να επιτείνουν το φαινόμενο των λεκέδων ή του κιτρινίσματος των δοντιών.

  • Καφές και τσάι γιατί περιέχουν τανίνες οι οποίες επιφέρουν αλλαγές στο χρώμα των δοντιών. Είναι συχνό φαινόμενο να καταναλώνει κανείς μεγάλες ποσότητες των παραπάνω μέσα στη μέρα.
  • Η κόλα, για τον ίδιο λόγο με τα παραπάνω, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει το «κιτρίνισμα» των δοντιών. 
  • Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο κρασί, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί και αυτό να έχει επίδραση αντίστοιχη.
  • Κάποια φρούτα και λαχανικά και οι θρεπτικότατοι χυμοί τους, παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη στον οργανισμό και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία λεκέδων στα δόντια λόγω των έντονων χρωστικών τους. Ένα παράδειγμα είναι τα μούρα και το παντζάρι (!).
  • Το βαλσάμικο ξύδι, όσο κι αν νοστιμεύει τη σαλάτα ή τα λαχανικά, έχει δυνατές χρωστικές που επιδρούν στα δόντια.
  • Το ίδιο ισχύει και για τις κόκκινες σάλτσες αλλά και τις σάλτσες τύπου curry, οι οποίες λόγω των έντονων χρωστικών τους έχουν επίδραση στο χρώμα των δοντιών.

Τι  μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Το βούρτσισμα των δοντιών με λευκαντικές οδοντόβουρτσες μπορεί να βοηθήσει, ειδικά όταν κάποιος καταναλώνει τα παραπάνω σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν επίσης ειδικές τσίχλες οι οποίες έχουν λευκαντική δράση και μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις που το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι εύκολο να γίνει στη συχνότητα που αυτό συστήνεται.

Τέλος είναι απαραίτητο το βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ ή πιο συχνά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου ο οποίος μπορεί να συστήσει κάποια λευκαντική θεραπεία αν το κρίνει απαραίτητο.