Ένας από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης στο φαρμακείο είναι τα ήπια αλλεργικά συμπτώματα, με τους φαρμακοποιούς να καλούνται συχνά να διαχειριστούν ασθενείς που αναζητούν αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις.Οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως είναι ερυθρότητα, οίδημα, κνησμός και εκκρίσεις στους οφθαλμούς, ρινική καταρροή και συμφόρηση, ερεθισμός του λαιμού καθώς και ήπιο αίσθημα κόπωσης. Τα συμπτώματα αυτά συχνά πυροδοτούνται την άνοιξη από τη γύρη των δέντρων και των λουλουδιών αλλά και την υγρασία ή εμφανίζονται όλο το χρόνο, π.χ. εξαιτίας επαφής με το τρίχωμα ζώων.
Στόχος του φαρμακοποιού είναι να κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες του ασθενή του ώστε να προτείνει τη βέλτιστη λύση για εκείνον σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.
Αναγνώριση της κατάστασης του ασθενή
Οι πρώτες ερωτήσεις που πρέπει να θέσει ο φαρμακοποιός είναι:
• Τι είδους συμπτώματα έχετε; Πόσο διαρκούν και πόσο σοβαρά είναι;
• Πότε εμφανίστηκαν πρώτη φορά; Επιδεινώνονται συγκεκριμένη εποχή του χρόνου ή υποφέρετε όλη τη χρονιά;
• Έχετε ενδείξεις για το τι είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα;
• Έχετε αντιληφθεί πότε αισθάνεστε ανακούφιση ή αν κάτι μειώνει την έντασή τους;• Υπάρχουν μέλη στην οικογένειά σας με ιστορικό άσθματος ή αλλεργίας;
• Μήπως έχετε και προβλήματα στον ύπνο, όπως είναι το ροχαλητό ή επαναλαμβανόμενο ρουθούνισμα;
• Έχετε κάποιο δερματικό εξάνθημα ή άλλη ενόχληση;
Ο φαρμακοποιός είναι καλό να ελέγξει για τυχόν ενδείξεις σοβαρής αλλεργικής ρινίτιδας που είναι: ερεθισμός στην περιοχή της μύτης (που προέρχεται από το συνεχές σκούπισμα των ρινικών εκκρίσεων), αποχρωματισμός του δέρματος στα κάτω βλέφαρα (λόγω αγγειοδιαστολής ή φλεβικής συμφόρησης), ορθοδοντικά προβλήματα (προκαλούνται από τη χρόνια αναπνοή από το στόμα), μειωμένη όσφρηση και γεύση και πίεση στα αυτιά (λόγω δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας).
Πριν από τη σύσταση προϊόντος
Στη συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντικό ο φαρμακοποιός να ενημερωθεί για τυχόν άλλα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, προκειμένου να προτείνει σκευάσματα που θα είναι κατάλληλα αλλά και ασφαλή για εκείνον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι έγκυοι και οι θηλάζουσες, αλλά και όσοι πάσχουν από κάποια νεφρική ή ηπατική διαταραχή που μπορεί να χρειαστούν διαφορετική δοσολογία από τη συνηθισμένη. Είναι επίσης χρήσιμο να ρωτήσει αν ο ασθενής έχει ήδη δοκιμάσει κάποιο προϊόν για τα αλλεργικά του συμπτώματα αλλά και αν έχει συγκεκριμένη προτίμηση ως προς τη μορφή του σκευάσματος, π.χ. ορισμένοι ασθενείς δεν ανέχονται τα ρινικά σπρέι και προτιμούν λύσεις per os.
Οι προτεινόμενες θεραπείες
Αντιισταμινικά (από το στόμα ή οφθαλμικά), ρινικά στεροειδή, αποσυμφορητικά (για μικρό χρονικό διάστημα), κορτικοστεροειδή και οφθαλμικές σταγόνες είναι μεταξύ των επιλογών για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και άλλων σχετικών συμπτωμάτων.
Τα δεύτερης γενιάς αντισταμινικά (από το στόμα ή οφθαλμικά) συνιστώνται πλέον πιο συχνά, καθώς δεν προκαλούν υπνηλία όταν λαμβάνονται στις συνιστώμενες δόσεις (όπως τα πρώτης γενιάς) και είναι ασφαλή για παιδιά και ηλικιωμένους. Η olopatadine, η οποία μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 2 ετών, καλό είναι προτείνεται στους ασθενείς που έχουν μόνο οφθαλμικά συμπτώματα.
Αν οι ασθενείς είναι βέβαιοι ότι τα συμπτώματά τους εμφανίζονται συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορείτε να τους συστήσετε προληπτική αγωγή με ρινικά αντιφλεγμονώδη περίπου ένα μήνα πριν, σε συνεννόηση με το γιατρό.
Η επιπλέον συμβουλή
• Εκπαιδεύστε τους ασθενείς στη σωστή τεχνική των ρινικών σκευασμάτων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ερεθισμό και ξηρότητα στο βλενογόννο κ.ά.
• Τα τεχνητά δάκρυα και οι ρινικές πλύσεις μπορούν να βοηθήσουν να απομακρυνθεί η γύρη, όπως και η άμεση αλλαγή ρούχων και ένα ντους μετά από μια έξοδο στο ύπαιθρο. Σε περίπτωση αλλεργίας στο τρίχωμα ζώων, συστήστε την προληπτική χρήση ενός αντιισταμινικού πριν από την επαφή με το ζώο.
• Το τζίντζερ, π.χ. σε μορφή τσαγιού χωρίς καφεΐνη, δρα ως φυσικό αντιισταμινικό και ανακουφίζει τις ρινικές οδούς, όταν υπάρχει συμφόρηση.
Σε κάθε περίπτωση πάντα να συστήνετε την επίσκεψη σε αλλεργιολόγο, ο οποίος μπορεί με ειδικά τεστ να ταυτοποιήσει την αιτία της αλλεργίας και να δώσει περαιτέρω συμβουλές.
Πηγή: Drug Topics, www.drugtopics.com